top of page

Snaren vervangen...? Zo doe je dat in 10 eenvoudige stappen!

Bijgewerkt op: 18 jan. 2022

De belangrijkste vraag omtrent het vervangen van snaren is: Wanneer moet ik nu eigenlijk mijn snaren vervangen? Elke week, elke maand, na elk optreden of als ze breken. Dit zijn allemaal goed mogelijke antwoorden. Al raad ik je af te wachten tot ze breken.


Het verschilt per gitarist hoe vaak je je snaren het best vervangt. Al is een ding duidelijk: "Verse snaren klinken het best."


Wanneer ze weer aan vervanging toe zijn, verschilt dus sterk. Hoe kunnen we het dan bepalen? Heb je één gitaar en speel je daar iedere dag een paar uur op, dan kan dat al na een week gebeuren. Heb je meerdere gitaren, en speel je zo per gitaar minder uren op de snaren, dan gaan ze langer mee. Het verschil zit hem ook in het feit of je veel zweet, met name uit je vingertoppen, tijdens het spelen. Dit verkort namelijk al snel de levensduur van een setje snaren.

Is er een algemene regel die je kan volgen voor het vervangen van je snaren? Mijn advies: vervang ze wanneer je snaren wat doffer gaan klinken, en vooral wat lastiger stemmen en minder toonvast worden, zodat je weer de beste klank uit je gitaar haalt.


Wat heb je nodig om je snaren te

vervangen?

1. Een setje snaren

2. Een kniptang

3. Een stringwinder

4. Stemapparaat

5. Fretboard cleaner

6. Fretboard conditioner

7. Stoffen doek


 

Hoe vervang ik mijn snaren?

1. Pak de stringwinder bij de hand en begin met het losdraaien van de snaren. Houd goed in je hoofd welke kant op de snaren strakker en losser worden. Heb je geen stringwinder, dan kun je dit gewoon met de hand doen.

2. Wanneer je de snaren een flink stuk hebt losgedraaid kun je deze doormidden knippen en aan beide kanten van de gitaar afhalen. Heb je een vieze gitaarnek? Neem dan even de tijd om de vuilresten van de hals te halen met fretboard cleaner en een stoffen doek. Smeer de nek daarna eventueel in met wat fretboard conditioner.

LET OP: Doe dit niet elke keer als je je snaren vervangt, dat kan namelijk de balans van de oliën en mineralen in je hals beschadigen.

3. Is de gitaar schoon? Goed, we pakken onze verse set gitaarsnaren erbij en gaan aan de slag. We beginnen met de dikke E-snaar. Hoe we de snaar op de gitaar brengen kan verschillen van gitaar tot gitaar. Bij veel elektrische gitaren kun je de snaar door een gaatje heen halen, dat kan zowel vanaf de bovenkant (les paul) als onderkant (stratocaster) zijn. Bij een akoestische gitaar kan dit hetzelfde zijn of moeten we de snaar vastzetten met een pin in de brug.

4. Zet het stemmechaniek van de snaar die je gaat vervangen recht, zodat je de snaar er eenvoudig doorheen kunt halen. Schuif de snaar door het gat en trek deze strak. Let hierbij op of de snaar recht ligt en over alle juiste elementen loopt.

5. Nu halen we de snaar iets terug, zodat we straks ongeveer 3 windingen om het stemmechaniek kunnen maken. Je kan als meting de snaar van de topkam terugtrekken naar (ongeveer) de 4e fret.

6. Trek nu de snaar bij het mechaniek naar (-->) rechts (met de klok mee) en haal hem onder de snaar door en vervolgens terug eroverheen en om het mechaniek.

Deze manier van snaren opspannen noemen we het ‘locking systeem’ het zorgt ervoor dat de snaar straks geen kant op kan en goed gestemd blijft.

7. Nu gaan we met behulp van de stringwinder of onze handen de snaar aandraaien (draai de stemknop van je af), totdat deze een beetje strak staat.

8. Voer het voorgaande proces met elke snaar uit.

Tip: Als je een kop hebt, waarbij je aan twee kanten stemknoppen hebt, doe je aan de andere kant precies hetzelfde maar in tegenovergestelde richting. We halen de snaar naar (<--) links (tegen de klok in) onder de snaar door en buigen hem terug over de snaar om het mechaniek heen.

9. Nu alle snaren opgespannen zijn stemmen we de gitaar E A D G B e.

10. Kunnen we nu weer gaan spelen? Nee! We gaan de snaren eerst nog oprekken, zodat ze beter gestemd blijven. Pak de snaar rond de 12e fret en rek deze voorzichtig op een neer. Stem vervolgens de gitaar en herhaal dit proces een aantal keer, totdat de gitaar stabiel gestemd blijft. Knip vervolgens de uiteindes af, maar maak deze niet te kort.

Je bent weer helemaal klaar om te gaan rocken op de gitaar!

Heb je vragen of opmerkingen. Laat dan een reactie achter in de comments.


612 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page