top of page
Foto van schrijverLucas Steenvoorden

9 simpele gitaarhacks...

In mijn jaren als (professioneel) gitarist heb ik ondertussen heel wat slimmigheden en trucjes opgedaan. Hieronder bespreek ik met jou 9 van deze ‘gitaar hacks’ die ik dagelijks gebruik en jou ook kunnen helpen.


De 9 hacks...

1. Capo truc.

Je hebt net een tof liedje of te gekke solo geleerd en wil jezelf filmen, maar je krijgt je telefoon niet goed neergezet. Met de capo truc verhelpen we dit probleem. Pak je capo erbij en klem deze om je telefoon heen. Staat als een huis. Geen vallende telefoon meer, maar alleen maar vette filmpjes van jou en je gitaar.


2. Gratis straplocks.

Wil je staand gitaar spelen, maar ben je bang dat je gitaar van de band af valt als je te veel beweegt? De rode ringetjes op de Grolsch bierflesjes zijn de perfecte straplocks. Doe de ringen na de band om de gitaarschroef en voilá… je gitaar kan niet meer vallen. En je hebt een lekker biertje erbij, als je boven de 18 bent natuurlijk.


3. Levensduur snaren.

Is het einde van je snaren in zicht of zit er veel aanslag op de snaren? Zet dan een pan met kokend water op het vuur en leg je snaren hier voor enkele minuten in. Dit verlengt de levensduur van je snaren en zo kun je dus weer een tijdje vooruit met je snaren.



4. Stem problemen verhelpen.

Ontstemt je gitaar snel? Dan kan je dit waarschijnlijk verhelpen met een potlood. JA… een potlood. Haal de snaren iets los en ga met een potlood over de nutslots heen (de groefjes waar je snaar doorheen loopt bij de kop). Zorg dat de punt goed scherp is, zodat het grafiet er goed in komt. Het grafiet is als het ware een soort smeermiddel waardoor de gitaar weer soepeler loopt.


5, Tandenstokers zijn ook heel nuttig voor het gitaaronderhoud

Rond de fretten hoopt zich in de loop van de tijd geleidelijk aan vuil op (een combinatie van stof en vet). De bovenkanten van de fretten zijn goed schoon te maken met een microvezeldoekje. Maar hoe bereik je de zijkanten en dan met name het raakvlak tussen de fretten en de toets? Juist... een tandenstoker.


Haal, bijvoorbeeld als je de snaren van je gitaar vervangt, de punt van een schone tandenstoker voorzichtig langs de zijkanten van alle fretten (met nadruk op voorzichtig). Maak de tandenstoker iedere keer weer schoon met een doekje. Als je alle fretten hebt gehad, haal je het overtollige vuil weg door met een microvezeldoekje nog eens langs alle fretten te gaan.


6. Kan het wat trager?

Wil je graag een liedje meespelen, maar gaat die nog te snel voor je of probeer je een lick uit te zoeken. Dan is hier de tip van de dag voor je. Als je naar YouTube gaat en daar het liedje opzoekt kun je het liedje vertragen. Klik op het tandwiel icoon voor de instellingen en kies daar je eigen gewenste snelheid. Zo kan je toch het liedje in de goede timing meespelen of die lick uitzoeken.

Na wat oefenen kan je natuurlijk weer op het echte tempo meespelen.


7. Vallende gitaarkabels.

Er kan zo maar eens iemand tijdens een optreden of oefensessie op je kabel gaan staan. Je kan het natuurlijk ook per ongeluk zelf doen terwijl je aan het oefenen bent op je slaapkamer. Haal daarom je kabel altijd door je gitaarband heen, zodat deze veel steviger vast zit. Als die er toch uit valt, kan je hem snel terug in de gitaar kunt stoppen.


8. Pick-up speaker.

Ben je aan het repeteren of heb je thuis je zelf opgenomen en wil je het stukje terug afspelen? Dan kun je je telefoon voor je gitaar pickup houden en deze zal het geluid versterken uit de gitaar versterker, zodat je alles goed kunt horen. Zorg wel dat je de juiste pick-up switch neemt en de telefoon bij de juiste pick-up houdt.

9. Wisseltruc met plectrum.

Speel je een liedje waar je opeens kort je plectrum niet nodig hebt of andersom of wil je tijdens het improviseren wisselen tussen je vingers en een plectrum? In plaats van deze neer te leggen, wat veel te veel tijd kost, stop deze met een kleine beweging tussen je wijsvinger. Trek je wijsvinger met het plectrum ertussen naar achter. Zo kun je snel wisselen tussen je vingers en een plectrum.

Deze truc moet je echter wel een aantal keer oefenen om hem goed onder de knie te krijgen.








Dat waren ze! Doe er je voordeel mee en keep on rockin’.




128 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page