top of page

Wat heb je nodig om te leren rocken op de gitaar…?

Bijgewerkt op: 18 jan. 2022

Om van start te gaan met gitaarspelen heb je een aantal dingen zeker nodig. Het is voor een beginner en onbekende op de gitaar natuurlijk moeilijk in te schatten wat dit allemaal is. Daarom zet ik hieronder alles voor je op een rij.


Gitaar

Het meest belangrijke en onmisbare element is natuurlijk de gitaar, maar dat wist je natuurlijk al. Maar welke gitaar moet je aanschaffen? Het is belangrijk te zoeken naar een gitaar die goed bij jou past. Denk hierbij aan budget, grootte van de gitaar, akoestisch of elektrisch etc. We hebben de volgende opties:

Klassiek of Western

Wanneer je een akoestische beginners gitaar gaat kopen heb je keuze uit de volgende twee soorten: een klassieke gitaar (nylon snaren) of een western gitaar (stalen snaren).


Voor het naspelen van liedjes of voor begeleiding is de western gitaar ideaal. Daarnaast is de hals smaller en de klankkast groter. Ook produceren western gitaren meer volume en is het geluid wat feller. Echter heeft de klassieke gitaar als voordeel dat deze (vaak) goedkoper is en minder pijn doet aan je vingers aan het begin. Toch krijgt de western gitaar van mij het voorkeurslabel. Hiermee kan je vaak ook langer vooruit.

Kinderen

Voor kinderen is het voornamelijk belangrijk om te kijken naar de grootte van de gitaar. Als de gitaar te groot is, speelt deze ook niet fijn en wordt het spelen al een stuk moeilijker. Wat zeker niet fijn is als je net begint. Neem daarom bij kinderen tussen de 6 en 10 jaar een ¾ gitaar in overweging.

Elektrisch

Denk je eerder aan een elektrische gitaar, dan zijn er een hoop starters pakketten op de markt van o.a. Fazley, Squier en Ibanez die zeker de moeite waard zijn. Daarnaast kan je natuurlijk ook kiezen voor een losse elektrische gitaar en er een klein versterkertje bij kopen. Hier kan je in het begin eigenlijk niet echt mee de fout in gaan. Kijk tussen de hiervoor genoemde merken voor een gitaar die je mooi vindt en kies daarvoor. Zo simpel is het!

Tip

Het is aan te raden om naar de muziekwinkel in jouw buurt te gaan en daar naar een gitaar te vragen binnen jouw voorkeuren en budget. Zo kan je nog meer persoonlijk advies krijgen over wat goed is en wat niet, om tot de juiste keuze van gitaar te komen.


 

Stemapparaat

Het is belangrijk dat als je eenmaal je eigen gitaar hebt, deze ook goed gestemd blijft, zodat hetgeen wat je speelt ook mooi klinkt. Een gitaar stemmen kan op meerdere manieren. Het kan op gehoor, maar dit vergt veel oefening. Een andere manier is het stemmen met een stemapparaatje.


Wat voor een stemapparaat past bij jou?

1. Clip-on: Een handig klein stemapparaatje die je op de kop van je gitaar (zowel akoestisch als elektrisch) kunt klemmen. Je hebt hierbij geen last van omgevingsgeluiden.

2. ‘Gewoon” stemapparaat: Dit is eigenlijk de voorloper van de clip-on. Het is vaak een wat groter apparaat, maar je hebt wel de mogelijkheid om je elektrische of semi-akoestische gitaar in te pluggen zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden. Met de ingebouwde microfoon kun je ook je ‘normale’ akoestische gitaar stemmen.

3. Een app: Ja, ook dat bestaat al. Een gitaarstem app werkt in principe hetzelfde als het ‘gewone” stemapparaat. Met de ingebouwde microfoon van je telefoon kun je de gitaar stemmen.

4. Foot-pedal: Dit is vooral een handig stemapparaat voor bij optredens. Je kunt dan je elektrische of semi-akoestische gitaar inpluggen met een gitaarkabel (jack-jack) en deze handig met de voet bedienen. Je hebt geen last van omgevingsgeluiden. Voor een normale akoestische gitaar is dit geen handig stemapparaat, omdat er geen microfoon is ingebouwd.

 

Plectrum & Capo

Naast de gitaar en het stemapparaat ga je ook nog gebruik maken van aantal andere spulletjes.

Een plectrum dient om de gitaar aan te slaan. Hiervoor bestaan een hoop verschillende diktes. Kies er daarom eentje die jij mooi en fijn vindt. Hoe weet je wat jij fijn vindt? Je kunt bijvoorbeeld een zakje plectrums kopen met verschillende diktes erin en vervolgens bepalen welke jij het meest fijn vindt. Het is sowieso handig een aantal verschillende plectrums te hebben, want je raakt ze snel kwijt.

Dan is er nog de capo. De capo zorgt ervoor dat we een liedje vaak gemakkelijker kunnen spelen en is daarmee dus onmisbaar voor een (beginnende) gitarist. Belangrijk bij het kopen van een capo is het kijken voor wat voor soort gitaar die geschikt is.


 


Leraar, lesboek of ander materiaal

Om iets te leren is het altijd handig een begeleider te hebben of een boek dat je wegwijs maakt. Er bestaan een hoop verschillende beginners boeken met allemaal hun eigen kwaliteiten en methodes. Zo heb ik ook mijn eigen aanpak en opbouw, die is verkregen uit analyse van bestaande werken en uit de afgelopen jaren van lesgeven aan leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus. Bovendien kan een leraar je persoonlijke begeleiding bieden. Niemand leert immers op dezelfde manier!

Ben je benieuwd en wil je graag ontdekken of gitaar spelen iets voor jou is? Meld je dan aan voor gratis proefles! Wie weet speel je binnen de kortste keren je favoriete liedjes.98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page