top of page

10 veel gemaakte beginnersfouten… en hoe het wel moet!

Bijgewerkt op: 18 jan. 2022

Een beginnende gitarist maakt vaak een hoop fouten zonder het zelf door te hebben. Daarom staan hieronder de 10 meest gemaakte beginnersfouten voor jou op een rij. Neem het lijstje geregeld goed door en je gitaarspel zal binnen no time naar het volgende niveau gaan.


1. De vakjes op de verkeerde plek indrukken.

Het is belangrijk zo dicht mogelijk bij de fret (ijzertje) je vingers op de snaar te drukken. Luister maar eens goed als je je vinger aan de verkeerde kant of in het midden zet. Hoor je die ratel? Dat kunnen we dus voorkomen door dicht bij de fret in te drukken.


2. Je vingers te ver optillen.

Door je vingers vlak boven de hals te houden kun je sneller op de juiste plek komen. De meeste gitaristen hebben aan het begin de neiging hun vingers ver uit te steken of op te tillen als ze hem even niet gebruiken, maar als die dan weer nodig is, is het veel moeilijker om deze weer snel op de juiste plek op gitaar te zetten. Houd daarom je vingers vlak boven de hals.


3. Met één vinger gitaar spelen i.p.v. met alle vingers.

Je hebt meer dan 1 vinger op je hand, gebruik deze dus ook! Aan het begin voelt het makkelijker om met een vinger te spelen, maar probeer zo snel mogelijk meerdere vingers te gaan gebruiken voor de verschillende vakjes. Als je dat onder controle krijgt zal je namelijk veel soepeler en sneller kunnen spelen.


4. Op een valse gitaar spelen.

Op een valse gitaar gaat alles slecht klinken, stem daarom altijd voor het spelen je gitaar. Daarnaast is het belangrijk je oren te laten wennen aan de goed gestemde gitaar, zodat je weet hoe deze hoort te klinken.


5. Niet met plectrum spelen (als je start).

Aan het begin voelt dit misschien moeilijk aan, maar als je wat verder komt is het erg belangrijk met een plectrum overweg te kunnen. Naarmate de slagjes complexer worden en de loopjes sneller, ga je toch echt dat plectrum nodig hebben. In sommige gevallen kan je dan nog altijd kiezen voor je vingers. Zo heb je in ieder geval altijd beide opties.


6. Niet consequent oefenen.

Regelmaat en herhaling bepaalt je vooruitgang op de gitaar. Je kunt beter elke dag 10 minuten oefenen dan 1 keer in de week een uur. Door elke dag opnieuw te spelen train je het spiergeheugen in je vingers en onthouden die het veel beter, dan wanneer je een keer in de week heel lang speelt.


7. Op een rechtshandige gitaarspelen terwijl je linkshandig bent.

Er bestaan voor de linkshandige onder ons ook linkshandige gitaren. Echter is het niet altijd het geval dat je dan ook op een linkshandige gitaar lekkerder speelt. Probeer beide opties uit voordat je een keuze maakt. Kom je er zelf niet uit, laat je dan adviseren door iemand met ervaring.


8. Oefenen zonder muziek of metronoom.

Het belang van het oefenen met muziek of metronoom is erg groot. Enerzijds ontwikkel je een ritmegevoel (wat de helft van je gitaarspel is) en daarnaast maakt dat het oefenen vele malen leuker, omdat je de gitaar in de context van een nummer kunt horen. Meespelen dus!


9. Niet op langzaam tempo oefenen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is snelheid een van de minst belangrijke elementen als je begint met gitaar spelen. Het gaat erom dat je speelt met de juiste techniek, dat er een mooie klank uit de gitaar komt en dat de verhouding van hoe de noten gespeeld moeten worden klopt. Snelheid ontwikkel je gaandeweg.


10. Te hoge verwachtingen stellen.

Misschien wel de belangrijkste fout die je kunt maken. Hoewel het belangrijk is doelstellingen te stellen voor jezelf, verwacht niet gelijk te veel van jezelf. Het leerproces op de gitaar verloopt voor iedereen anders. Zorg ervoor dat je gewoon elke dag tijd in de gitaar stopt en dan zal je gauw genoeg vooruitgang zien.


ZO! Nu kan het niet meer misgaan en is je gitaarspel opgezet voor succes.


78 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page